Terug naar thema’s

voedsel
verspilling

voedsel
verspilling

Jaarlijks wordt maar liefst 40% van het voedsel in de wereld weggegooid. Dat is meer dan genoeg voor alle mensen die nu nog in te weinig eten hebben. Ook veroorzaakt het ongeveer 8-10% van de totale broeikasgasuitstoot, omdat er zoveel nodig is om dat voedsel te produceren en te verwerken. Al het land dat nu gebruikt wordt om voedsel te verbouwen dat later verspild wordt is even groot als China en India samen. Dat kan beter gebruikt worden

Voedselverspilling gebeurt niet alleen thuis, maar ook op de boerderij: bedrijven willen alleen de mooiste producten van de boer opkopen, ze zeggen soms last-minute hun bestelling af en vragen boeren om meer te produceren dan ze nodig hebben zodat ze meer te kiezen hebben.

Om dit systemische probleem aan te pakken, moeten we verder kijken dan de kliko en naar EU beleid kijken. De EU is bezig met het nemen van belangrijke beslissingen over het doel om minder te verspillen, inclusief de ambitie ervan (met opties variërend van 20% tot 50% minder voedselverspilling in 2030) en de reikwijdte ervan (alleen op detailhandels- en consumentenniveau, of van boer tot bord). In ons rapport laten we zien waarom het van cruciaal belang is dat de EU de juridisch bindende doelstelling van een vermindering van de voedselverspilling van boer tot bord met 50% in 2030 goedkeurt.