Op 19 november vond het vierde Plant the Future diner plaats, georganiseerd door de Transitie Coalitie Voedsel. Het middagprogramma bracht ruim 230 mensen van uiteenlopende sectoren bijeen: ondernemers uit de gehele keten, wetenschappers, NGOs en politici. Het thema was ‘van ideaal naar business impact’. Ondanks de grote diversiteit in bijdragen van sprekers, inclusief van vleesverwerkende bedrijven, was er onder de aanwezigen geen twijfel over de noodzaak om het aandeel van dierlijke eiwitten in ons dieet te reduceren en het aandeel plantaardige eiwitten drastisch te vermeerderen.
Feedback EU was een van de vele organisaties en bedrijven die een ronde tafel organiseerde. Aan onze tafel zaten Renate Stuger (initiatiefnemer buurtsuper), Elly Hemmelder (Plus) en Eline van Muilwijk (Quista), Bram van Helvoirt (wetenschapper), Brenda Poot (Gemeente Den Haag) en Liane Lankreijer (Ons Eten, Haags netwerk van lokale voedsel alternatieven). Feedback EU nodigde juist hen uit aan tafel om het initiatief te ondersteunen voor een buurtsupermarkt in Moerwijk met economische, ecologische en sociale functies voor de buurt en om het concept van een democratische supermarkt verder te verkennen.
Tijdens het fantasievolle en lekkere, plantaardige diner hadden we inspirerende gesprekken over zeggenschap en waardecreatie van supermarkten en wat daarvoor nodig is. De tijd vloog voorbij en aan het eind concludeerden we dat we graag een business case zouden willen opzetten met bewoners en ondernemers voor een sociale en gezonde supermarkt, om beter te begrijpen waar de knelpunten en mogelijkheden liggen. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid zou uiteraard het aandeel plantaardige eiwitten minimaal 60% moeten zijn. Daarnaast zou het hele aanbod in de supermarkt voor minimaal 60% moeten voldoen aan de Schijf van Vijf met vooral vers voedsel en korte ketens. We danken onze tafelgenoten voor hun betrokken en inspirerende bijdragen aan de discussie!
Tijdens het diner bood Frank Mechielsen, directeur van Feedback EU, alvast een samenvatting van ons nieuwste rapport “Trading away the Future? How the EU’s agri-trade policy is at odds with sustainability goals” aan kamerleden van vijf aanwezige politieke partijen. Het rapport laat aan de hand van de handel in soja, koolzaad en rundvlees zien dat het EU handelsbeleid niet bijdraagt aan een duurzame transitie van ons voedselsysteem, maar juist de ongelijkheid en klimaatverandering, gezondheidsproblemen en voedselonzekerheid verergert.
Key-note sprekers waren Rasmus Prehn, de voormalig Deense minister van landbouw, en Rune-Christoffer Dragsdahl, voorzitter van de Vegetarische Bond in Denemarken. Zij presenteerden het vooruitstrevende Deense Plan van Aanpak om de plantaardige eiwittransitie in de landbouw mogelijk te maken. Hun belangrijkste boodschap was: werk vooral samen, ook met partijen met wie je gewoonlijk niet zo gauw om de tafel zit. Zoek naar het gemeenschappelijke dat ons allen verbindt, in dit geval voedsel. In een zorgvuldig proces worden alle belangen goed meegenomen, maar is het onvermijdelijk dat er ook concessies gedaan moeten worden. Zoek vooral naar de mogelijkheden voor alle partijen en wat zij nodig hebben om het doel te bereiken. Zij refereerden aan Nederland, waar in veel opzichten een vergelijkbare landbouw situatie is als in Denemarken, om tot een eigen Plan van Aanpak te komen om de voedseltransitie te versnellen en om met de Denen samen te werken om ook op Europees niveau tot een dergelijk plan te komen.