Donderdagavond 26 september liep de publiekstribune in de raadszaal van de gemeente Den Haag, tot verrassing van de raadsleden, langzaam vol. Renate Stüger arriveerde samen met twaalf buurtgenoten om in te spreken en toelichting te geven waarom de behoefte voor een buurtsupermarkt in Moerwijk groot is. De petitie van de bewoners met de vraag voor een gezonde en betaalbare supermarkt in de omgeving Jan Luykenlaan stond op de agenda van de Commissievergadering Bestuur.
“Wij vragen u om met ons te praten, niet over ons. Samen kunnen we het verschil maken. Een supermarkt in de buurt is geen symbolisch gebaar, het is een noodzakelijke stap naar een gezondere, socialere en hechtere gemeenschap,” zegt Renate in haar sterke speech gericht aan de raadsleden.
Feedback EU directeur, Frank Mechielsen, was aanwezig om het rapport ‘Een democratische supermarkt in Moerwijk’ toe te lichten, ter ondersteuning van het argument van de buurt. Hij had op basis daarvan twee directe aanbevelingen voor de gemeente Den Haag:
“Werk samen, informeer en voorkom betutteling: De buurtbewoners zijn ervaringsdeskundigen over de impact van het ongezonde voedselaanbod, maar zij worden onvoldoende op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen in hun buurt.
Ondersteun het opzetten van een lokale supermarkt. Betaalbaarheid staat voorop: er is een sterke behoefte om voor weinig geld zelf gezonde maaltijden te kunnen koken.”
Naar aanleiding van de speech, kwamen verschillende vragen vanuit de zaal, met name rondom praktische zaken zoals voorbeelden van dergelijke initiatieven en economische verdienmodellen. Renate en Frank maakten samen duidelijk dat er met ondernemers gesproken is die geïnteresseerd zijn, maar ook vooral dat een supermarkt niet slechts een verdienmodel is en juist een belangrijke maatschappelijke rol kan spelen.
Het inspreken werd afgesloten door Liane Lankreijer namens Ons Eten Den Haag: “Het is niet te verkroppen dat een deel van de bewoners in Den Haag 15 jaar eerder ziek worden en 7 jaar eerder overlijden dan bewoners uit andere wijken. Dat accepteer ik niet!”
Hierna volgde direct het debat, dat geopend werd door Ralf Sluijs, raadslid namens de partij Hart voor Den Haag. Hij geeft aan “pal achter de bewoners van Moerwijk te staan”. Vanuit Partij Denk volgde meteen een tegenreactie met de vraag of het initiatief voor een supermarkt vanuit de gemeente moet komen en niet vanuit een bedrijf zelf. Sluijs antwoordt hierop dat de gemeente wel degelijk betrokken kan zijn in gesprekken met pandeigenaren en woningcorporaties om geschikte ruimte te vinden en het initiatief hiermee een duwtje in de rug te geven.
Hera Butt, namens GroenLinks, zegt zich te kunnen vinden in het idee van de insprekers dat de overheid een rol kan spelen in het faciliteren van randvoorwaarden voor een gezond leven. Wel wijst zij Sluijs erop dat hij met name pleit voor een prijsvechter, terwijl de bewoners juist een duidelijke oproep doen voor betaalbaar én gezond voedsel.
Namens wethouder Martijn Balster (Volkshuisvesting, Wijken en Welzijn) voerde wethouder Nur Icar (MKB, werk en participatie) het woord. “Ik heb als mens ontzettend veel bewondering hoe de buurtbewoners zich blijven inzetten voor het verbeteren van hun eigen leefomgeving en kan dit alleen maar aanmoedigen.” Hij gaf aan dat momenteel de transitiemanager druk bezig is met de mogelijkheden te bekijken hoe panden eventueel samengevoegd kunnen worden om ruimte te maken voor een supermarkt.
Daarnaast wordt er door wethouder Balster gewerkt aan een toekomstvisie voor de buurt waar gezondheid in wordt meegenomen. Deze zou voor het einde van het jaar klaar zijn. Sluijs staat erop dat de supermarkt hier duidelijk in blijft staan en de visie niet te abstract gemaakt wordt. Leonie Gerritsen, namens de Partij voor de Dieren, zet nog even wat extra druk op de wethouder om contactgegevens uit te wisselen met de buurtbewoners. Er is immers al gesproken met ondernemers die het initiatief eventueel willen oppakken.
Concrete toezeggingen worden niet gedaan, een foto met de wethouder is waar de buurtbewoners het voor nu mee moeten doen. Maar hun stemmen zijn gehoord en vanuit verschillende politieke partijen is support gebleken. De volgende stap is nu om het onderzoeksrapport aan de wethouder te overhandigen en in gesprek te blijven. Wij geloven dat de gemeente wel degelijk een belangrijke rol kan spelen in het realiseren van de gezonde en betaalbare Moerwijkse buurtsuper en dat het tijd is om die verantwoordelijkheid op te pakken.
