Terug naar nieuws

Conferentie ‘Towards halving food waste’

Feedback EU doet oproep voor actie om een einde te maken aan de ‘biomethaan-koorts’ die de Europese inspanningen om voedselverspilling te verminderen bedreigt.  

Maandag 17 juni, Eindhoven, Nederland, 17:00 stipt. Ik stap in de bus die ons naar de locatie van de internationale conferentie “Towards Halving Food Waste” zal brengen. En ik weet meteen dat de komende twee dagen iets heel bijzonders gaan worden. Waarom? Want het momentum kon niet groter zijn: eerder die dag hadden de EU-ministers afgesproken om voor het eerst bindende doelstellingen voor het verminderen van voedselverspilling voor de hele Europese Unie in te voeren – iets waar we de afgelopen maanden zwaar op hadden aangedrongen als “Prevent Waste Coalition” met Zero Waste Europe, SAFE, EEB en Too Good To Go. En omdat de hele wereld in deze bus lijkt te zitten. Een professor uit Nieuw-Zeeland. Een doctoraatsonderzoeker uit Australië. Een wetenschapper uit Griekenland. Een Nederlandse expert op het gebied van diervoeders gemaakt van voedseloverschotten. En natuurlijk is Feedback EU ook aan boord, enthousiast om ons werk te delen, nieuwe contacten te leggen, inspiratie op te doen en nieuwe ideeën te ontwikkelen voor onze campagnes over voedselverspilling en biomethaan. 

Het is een uitdaging om zo’n conferentie op hoog niveau te organiseren en ruimte te geven aan alle verschillende achtergronden en ervaringen van de deelnemers. En mensen die langer dan twee dagen de tijd nemen, hun “out of office”-meldingen in hun mailbox aanzetten en echt gefocust zijn, kunnen niet genoeg worden gewaardeerd.  Maar dit is wat de conferentie opleverde. 

Dag 1 – Inspiratie & Samenwerking  

 foto credit: Aan To Huidekoper  

“Food-feed-fuel competition”

Nog meer woorden die de absurditeit van ons huidige landbouwsysteem niet echt dekken. Het was dan ook hoog tijd voor onze directeur Frank Mechielsen om het woord te nemen – zowel in een kleinere breakout-sessie, als op het grote plenaire podium voor 350 mensen – om ons werk te presenteren en licht te werpen op het misleidende Europese biomethaanbeleid waarmee we momenteel samen met onze bondgenoten worden geconfronteerd. 

Misleiding, want in plaats van voedselverspilling te voorkomen of voedseloverschotten te gebruiken, in ieder geval voor veevoer, komt het steeds meer terecht in anaërobe vergisters om biogas te produceren, dat vervolgens kan worden opgewaardeerd tot biomethaan (en in het gasnet kan worden geïnjecteerd). 

Misleiding omdat biomethaan de noodzakelijke vermindering van de veestapel belemmert (waarbij mest een prijskaartje krijgt voor de energieproductie) en schadelijke methaanemissies veroorzaakt (vooral door de extra teelt van gewassen zoals maïs voor de biogasinstallatie en methaanlekkage).  

En misleiding omdat dat allemaal een hoge prijs heeft, niet alleen voor het milieu en het klimaat, maar ook voor belastinggeld in de vorm van subsidies.  Op de conferentie hadden we daarom een duidelijke oproep tot actie. EU-landen moeten de hiërarchie van voedselgebruik respecteren en vooral hun inspanningen om voedselverspilling te voorkomen opvoeren. De EU moet eindelijk een grondige wetenschappelijke effectbeoordeling uitvoeren van het huidige biomethaanbeleid. En totdat echt duurzame productie en gebruik is bewezen, moeten alle subsidies voor biomethaan worden stopgezet! 

Voor onze presentatie en stellingen kregen we veel positieve feedback. Of het nu gaat om onze discussies met de Europese Commissie, andere maatschappelijke organisaties, diervoederbedrijven of wetenschappers – we weten dat de huidige toename van biomethaan verkeerd en gevaarlijk is, maar de conferentie gaf ons ook een nieuw momentum om een kritischer debat te voeren.  

Dag 2 – Voedselverspilling veld excursies 

Na een bewogen eerste dag was het tijd voor wat deze conferentie nog specialer zou maken: praktische excursies. Kiezen uit alle opties die het organisatieteam bood, was al een uitdaging geweest. Maar het was het waard.   

Want soms moet je het met eigen ogen zien om volledig te beseffen hoeveel voedseloverschotten Europa produceert. Bezoekende bedrijven die voer voor dieren maken van voedseloverschotten leverden precies het zijne op. Tienduizenden containers. Alleen gevuld met chocolade, brood, noedels en rijst. Hele vrachtwagenladingen met overgebleven stukjes wortel, van de hele wortels die in supermarkten worden verkocht.  Wat glashelder werd, is dat het produceren van voer uit voedseloverschotten slechts een deel van de oplossing kan zijn. We moeten in de eerste plaats minder voedselresten produceren. We moeten het herverdelen onder mensen wanneer we maar kunnen. En ja, we moeten de veehouderij drastisch terugdringen. Circulair worden, en de ‘kringloop’ sluiten, dat moet ook betekenen dat de ‘kringloop’ in het algemeen kleiner wordt.   

Maar één ding is zeker: de busrit van internationale experts die zich inzetten om voedselverspilling tegen 2030 te halveren, is aan de gang en mikt nu al op de volgende conferentie en bestemming dit najaar – Boedapest!  

Terugkomend in Brussel en Den Haag na twee inspirerende dagen, willen we van de gelegenheid gebruik maken om te bedanken:

  • Toine Timmermans, directeur van Samen Tegen Voedselverspilling
  • Sanne Stroosnijder, Programmamanager Food Loss & Waste Prevention bij Wageningen Food & Biobased Research, business developer bij Samen Tegen Voedselverspilling
  • Philip den Ouden, voorzitter van Samen Tegen Voedselverspilling
  • To Huidekoper, voor de mooie foto’s!