Terug naar nieuws

“Het belangrijkste is om een vuist te blijven maken, want in samen zit de kracht”

Op 4 september organiseerde Feedback EU in samenwerking met Buurtkamer de Luyk in Moerwijk, Den Haag, een bijeenkomst in het kader van het internationale project ‘Ons Eten, Onze Keuze’. De aanleiding was een petitie die actieve bewoners in de omgeving van de Jan Luykenlaan begin dit jaar aan de gemeente voorlegden met het verzoek om een supermarkt. De bewoners vragen echter om meer dan alleen een plek om hun boodschappen te doen; zij willen een buurtsupermarkt met producten die passen bij het multiculturele karakter van de buurt. Er moet een ruim aanbod komen van verse, gezonde en betaalbare voedingsmiddelen. Daarnaast  moet het een plek zijn die sociaal en economisch bijdraagt aan het welzijn van de bewoners.

Feedback EU zet zich in voor het verbeteren van het voedselsysteem en de petitie sluit hier goed bij aan. Om die reden vroegen wij Guusje Weeber een onderzoek uit te voeren naar wat de buurtbewoners als gezond en eerlijk voedsel beschouwen en hoe deze supermarkt als hefboom kan fungeren voor verbetering van de wijk.

Tijdens het eerste deel van de bijeenkomst presenteerde zij  haar bevindingen. Buurtbewoners en omwonenden waren actief betrokken en gingen enthousiast met elkaar in discussie over de uitkomsten. In tegenstelling tot het vooroordeel dat mensen in achtergestelde wijken geen interesse zouden hebben in voedsel en alleen maar voor goedkoop fastfood kiezen, heerste er een klimaat van groot bewustzijn over het belang van gezond voedsel. Zelfs onbespoten voedsel werd ter discussie gesteld, want ons grond- en slootwater, lucht en bodem is zodanig vervuild dat het niet te vermijden is dat het in en op het voedsel komt. 

“Wij denken dat het gezond is, verse groente en fruit, maar misschien worden we er juist wel ziek van, die bespoten troep veroorzaakt allerlei allergieën! Wij nemen onze verantwoordelijkheid wel als we het kunnen betalen, maar de overheid moet dit ook doen. Zij zien niet wat voor ellende ze veroorzaken door hun slechte beleid,” aldus een van de buurtbewoners.

Na een korte pauze introduceerde Liane Lankreijer van de Haagse organisatie ‘Ons Eten’ de sessie “Ontwerp je ideale supermarkt”. In een groep werd gepraat over wat er in de ideale supermarkt in de schappen ligt en wat beslist niet, zoals plastic verpakkingen. De andere groep richtte zich op wat de bewoners zelf kunnen doen om zo’n supermarkt te realiseren en op welke wijze de ideale supermarkt anders is dan een gewone.

In de buurtsuper komt onbespoten, onbestraald voedsel, verse en lokaal geteelde groenten en fruit. Om verspilling tegen te gaan mogen de buitenbeentjes groenten ook onderdeel zijn van het assortiment, evenals een kleiner aanbod van een product. Het is bijvoorbeeld niet nodig om tien soorten rijst in de schappen te hebben staan. Stemrecht over het aanbod, meal preppen, kortingspassen, spaarpunten, recepten, uitjes naar waar het voedsel vandaan komt, goede informatie, het aannemen van jongeren uit de buurt als werknemers en en het verzorgen van ontbijt op scholen, werden allemaal voorgesteld als mogelijk toegevoegde waarde. Over het algemeen hebben supermarktketens weinig bewegingsruimte om hun aanbod aan te passen aan deze wensen die vanuit de wijk komen. Een overweging kan zijn om met lokale ondernemers samen te werken.

Er is momenteel te weinig communicatie over wat er met de petitie gebeurt. De druk moet op de ketel blijven en media-aandacht is daar een middel voor. De bewoners waren nog lang niet uitgepraat. De volgende stap is dat Feedback EU samen met betrokkenen een dergelijke bijeenkomst organiseert in de avond, zodat er meer buurtbewoners en de gemeente aanwezig kunnen zijn. Dan wordt ook duidelijker in welk stadium het verzoek om een buurtsupermarkt te realiseren zich bevindt.

Feedback EU liet een video maken van de bijeenkomst om deze te gebruiken bij andere gelegenheden, ook internationaal, om de discussie over voedselarmoede en het democratiseren van supermarkten te stimuleren: