Feedback EU is een project gestart met zes organisaties uit Europa als doel te luisteren naar wat mensen in hun omgeving nodig hebben om toegang tot en keuze voor gezond, duurzaam en rechtvaardig voedsel mogelijk te maken en om hun stemmen te mobiliseren. Om het project te lanceren organiseerden we van 24-26 april een workshop in Den Haag. Het unieke van dit door Healthy Food, Healthy Planet gefinancierde project is dat het element leren sterk vertegenwoordigd is. Hoe kunnen de stemmen en keuzes van burgers worden gemobiliseerd om beleidsmakers en supermarkten effectief te beïnvloeden? Hoe kunnen we bewegingen diverser maken en verenigen om de bestaande vooroordelen over gezond, duurzaam en betaalbaar voedsel te ontzenuwen en er een eerlijk verhaal van te maken? Deze vragen zullen een rode draad vormen gedurende de looptijd van het project (tot oktober 2025).
Deelnemende organisaties gaan samenwerken met gemeenschappen die moeite hebben met de toegang tot betaalbaar gezond voedsel. Luisteren naar wat zij nodig hebben staat centraal. Supermarkten zijn nog steeds veruit de meest dominante voedselleveranciers. Daarom richten we onze pijlen op supermarkten, om hen te bewegen hun aanbod aan te passen met betaalbare, duurzaam geproduceerde, meer plantaardige en gezonde voeding. We hopen op lokaal en nationaal niveau dit initiatief uit te breiden naar meer landen in de EU. Daarnaast zullen we met beleidsmakers in gesprek gaan om faciliterend beleid te maken. Omdat een fundamentele verandering van het voedselsysteem nodig is, zullen we alternatieve modellen voor een gezonde voedselomgeving bevorderen en gaan we de druk op supermarkten opvoeren om een aanbod van minstens 60-40% plantaardig voedsel tegen 2030 te realiseren.
De kick-off workshop vond plaats in de Utopie en de Gymzaal, beide locaties zijn gebaseerd op alternatieve modellen. De avond van 25 april organiseerden we een evenement met lokale mensen uit Den Haag die zich bezighouden met alternatieve voedselinitiatieven. Deelnemers aan de workshop en lokale bewoners gaven presentaties: Keenan Humble, van Feedback UK, vertelde over een groene bus in Liverpool die betaalbaar gezond voedsel levert in gebieden die ook wel voedselwoestijnen genoemd worden. Liane Lankreijer, van de Voedselraad van Den Haag, presenteerde haar onderzoek waaruit de structurele uitdagingen rondom voedselarmoede in bepaalde gebieden in Den Haag blijken. Ze vertelde over de eerste experimenten om de samenwerking in buurten te versterken, zowel informeel als formeel. Feedback EU ondersteunde de vertaling van haar rapport Weaving Food in het Engels. De Nederlandse versie is hier te vinden. Een vertegenwoordiger van de gemeente Den Haag vertelde hoe zij met lokale voedselinitiatieven samenwerkt.
ALTAA en CAN uit Frankrijk, CECU uit Spanje, Green REV Institute uit Polen, Terra! uit Italië, Feedback Global in UK en Feedback EU in Nederland zoeken de dialoog en samenwerking met organisaties uit verschillende sectoren, zoals met klimaat-, milieu- en landbouworganisaties, consumenten, gezondheidsorganisaties, boeren en organisaties die werken aan armoedebestrijding en sociale rechtvaardigheid, met als doel onze stemmen te verenigen in een luide vraag naar een duurzaam en rechtvaardig voedselsysteem.
Ons eten, onze keuze!